OTVORENO PISMO MANASTIRSTVU PEĆKE PATRIJARŠIJE:

Ne mogu da Vam se obratim sa ‘Poštovani’,

jer ne mogu da poštujem nikog ko sam ne poštuje druga živa bića na ovoj planeti.

Šokirana sam, i ne mogu da verujem šta se dešava iza zidina, konkretno Vašeg manastira (a i ko zna gde sve još) i kakav je odnos Vaših monahinja prema životinjama koje se nalaze u Vašem okruženju. Ne znam za ostale, ali o delima, ili bolje rečeno ZLOdelima mati Haritine iz Vašeg manastira mogu da posvedoče oni koji su videli kako dotična udara psa motkom ili ubacuje bolesnu mačku u džak. Naivan čovek bi pomislio da se makar na duhovnim mestima takve gadosti ne dešavaju. I da ukoliko sveštena lica vernicima propovedaju mir i čestitost da se i sami tako ponašaju. Tako bi barem trebalo da bude, ali svedoci smo da tako, nažalost, nije. U mnogim aspektima rada sveštenih lica.

Užasno me je sramota, a i Vas bi trebalo da bude! Kada je mene kao verujuću sram od gadosti koje se dešavaju po manastirima, mestima na kojima gde bi trebalo da vlada dobrota i mir (ili ja to živim u opakoj zabludi?!), zamislite koliku ljagu bacate na sebe i kakvo mišljenje imaju ljudi koji nisu verujući na osnovu vaših nedela.

Ovakav slučaj, koji se desio u Vašem manastiru je za svaku osudu, a i protivzakonit te je po osnovu nekoliko zakona i prekršajno i krivično kažnjiv.

Neka mati Hiritina dobro prostudira Bibliju, pa nek nađe mesto gde piše da je dobro nanošenje zla drugom živom biću (u prevodu: udaraj psa motkom po glavi, uzmi bolesnu mačku i strpaj je u džak i tome slično). Ukoliko ona zaista veruje u postojanje pakla, bojim se da joj ni sve molitve ovoga sveta neće pomoći da tamo ne završi. Ali ukoliko se ne boji „onozemaljske“ kazne, stići će je i ovozemaljska kazna u vidu krivične prijave ukoliko se manastir ne ogradi od njenih dela ili ukoliko saznamo nove informacije vezano za slične slučajeve.

P.S.

Ovo otvoreno pismo biće poslato i Sinodu Srpske pravoslavne crkve, kao i svim vodećim medijskim kućama u Srbiji. Žao mi je što sam prinuđena da to uradim, ali savest (koju neki od nas imaju) mi tako nalaže.

Ivana Vukčević
Udruzenje za brigu o životinjama Timočke krajine „BETA“